Yatırımcı Köşesi

Dijitalleşme ve Endüstri 4.0, lojistik sektörünün gündeminde çok yeni yer almaya başlayan kavramlardır. Otomasyon ve robot teknolojileri ile verimliliği artıracak ve azımsanmayacak bir oranda hizmet hızı, kalite ve karlılık artacaktır.

Taşımacılığın %92’sinin karayolu ile yapıldığı ülkemiz, Avrupa’nın en büyük kamyon pazarlarından birisine sahiptir. Türkiye’de yaklaşık 850 bin kamyon her gün 600 Binin üzerinde yük almaktadır…  

Türkiye, benzersiz coğrafi konumu ile taşımacılık ve lojistik sektöründe öncü bir yere gelebilecek doğal altyapıya sahipdir.

Trakya Bölgesinde Yunanistan ve Bulgaristan’a açılan 5 adet kara sınır kapısı
vardır: Dereköy, Hamzabeyli, İpsala, Kapıkule, Pazarkule. Dereköy, Hamzabeyli ve Kapıkule sınır kapıları Bulgaristan, İpsala ve Pazarkule sınır kapıları ise Yunanistan ile bağlantıları sağlamaktadır. Ayrıca Uzunköprü’de Yunanistan’a açılan demiryolu gümrük kapısı bulunmaktadır. 5 sınır kapısından yılda toplam 1.920.304 araç giriş-çıkış yapmaktadır. Bu da Türkiye toplam giriş-çıkış sınır trafiğinin %38’ine tekabül etmektedir.

Ayrıca gelişen ekonomik savaşlar ve devletler arası ticareti problemleri ambargolar ülkelerin ürünleri direkt kendi menşe-i ihraç etmeleri zorlaştırmaktadır.

Taşımacılık, depolama, paketleme, gümrükleme ve nihai tüketiciye erişimi de kapsayan lojistik hizmetlerinin dünya genelindeki hacmi giderek artmaktadır.
İstanbul Havalimanı, Marmaray Tüp Geçidi, BaküTiflis-Kars gibi altyapısal yatırımların yanı sıra, Kombine Taşımacılık Yönetmeliği ve Türkiye Lojistik Master Planı çalışmalarında önemli mesafe kat edilmiş olması, demiryolu taşımacılığının
serbestleştirilmesi ile tekel yapının sona ermesi ve Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması kapsamında sürdürülen çalışmalar gibi gelişmeler, gerek ulusal gerekse uluslararası taşımacılık faaliyetleri üzerinde kolaylaştırıcı rol oynayacak etkenlerdir.

Türkiye Lojistik ve Depolama Sektörü Gelirinin 2025 yılına kadar 350 Milyar TL’yi Aşması bekleniyor.

Türkiye Lojistik Master Planı 2023: Türk hükümeti, master planın bir parçası olarak yerel lojistik alanında iddialı hedefler belirlemiştir. Master planın bir parçası olarak hükümet, Türkiye’de lojistik sektöründe kayda değer bir büyüme sağlamak için ulaşım altyapısına yatırım yapmaya odaklanmaktadır. Master planın bazı önemli noktaları arasında yeni bir İstanbul Havaalanı inşaatı, ikonik Haydarpaşa limanının yeniden geliştirilmesi, demiryolu altyapısının genişletilmesi ve diğerleri yer alıyor.

Lojistik sektörün 2021 yılı olarak 50 – 55 Milyar Dolar gelir elde bekleniyor.

Bi Navlun olarak , Lojistik sektöründe YENİ NESİL LOJİSTİK alanında kendine özgün geliştirdiği çalışma algoritması ile Üretimden teslime kadar olan süreci, Eticaret ve Eİhracat operasyonları katarak profesyonel ekip ile gerçekleştirmek için amacıyla yola çıkmıştır.